Hva kan vi lære av Sir Alex?

Sir Alex Ferguson trakk seg tilbake fra 26 sammenhengende år som manager for Manchester United i mai 2013.  I løpet av denne epoken fylte han opp premieskapet på Old Trafford med 13 ligagull og 26 andre nasjonale og internasjonale cuptrofeer. Mange mener han var like viktig for Manchester United som Steve Jobs var for Apple.  Noen regner han som den beste coachen i historien.  Selv for en som ikke er Man U-fan, er det vanskelig å si seg uenig i dette.

Hvilke prinsipper styrte han så skuta etter? I dette innlegget ser vi nærmere på disse prinsippene.  Noen av disse har ganske sikkert betydning også for ledere i offentlig forvaltning og det private næringsliv.

 

Start med grunnlaget og tenk langsiktig

Når Alex Ferguson ankom Old Trafford i 1986, var det kun 1 spiller som var under 24 år.  Sir Alex startet umiddelbart med å etablere to Center Of Excellence for spillere helt ned i niårsalderen.  Tilknyttet disse sentra var en rekke dyktige talentspeidere som sikret tilgang av de beste talentene på øyriket.  Fra denne satsingen kom etter hvert store spillere som Ryan Giggs, David Beckham, brødrene Neville og Paul Scholes.

Denne satsingen var vågal.  Dette var under en epoke hvor få klubber våget å satse på så unge spillere.  «You can’t win anything with kids» var en gjengs oppfatning hos de flere managere på slutten av 80-tallet.

Mange managere faller for fristelsen å rekruttere erfarne spillere.  Kortsiktig kan det gi bedre resultater, og har du eiere som kun er opptatt av kortsiktig gevinst, er dette ofte eneste muligheten og du skal beholde jobben.

Ferguson fikk aksept hos eierne for en langsiktige satsingen på unge spillere.

Alex Ferguson var i større grad opptatt av å bygge en klubb enn førstelaget.  Han innså at han aldri ville lykkes over tid med førstelaget om ikke man evnet å bygge en stor klubb.  Det betød langt mer enn 11 gode spillere på banen samtidig.

 

Våg å endre laget

Selv i perioder med suksess gjorde Sir Alex endringer på laget.  Han ble regnet som rimelig unik i å maksimere verdien på spillerporteføljen.  Han analyserte hver spiller ifht hvor mye de bidro med til laget – og så alltid frem i tid. Sammenligner man med konkurrenter som Manchester City og Chelsea har Man U brukte Man U mye mindre penger på spillerkjøp.  Årsaken til dette var den kontinuerlige satsingen på unge spillere.  Unge spillere som var billigere enn de mer etablerte.  Ferguson var også villig til å selge stjerner som hadde flere gode år fremfor seg.  Dette frigjorde betydelige midler til å kjøpe inn nye og talentfulle spillere.

United delte inn spillerne i 3 grupper: De over 30.  De mellom 23 og 30, og yngre enn 23.  De prøvde å visualisere tre, fire år frem i tid og så foreta justeringer i tide: skifte ut eldre spillere som var på hell med yngre spiller på vei opp – og det før det var prekært.

 

Sett høye standarder og sørg for at alle forholder seg til disse

Ferguson tillot aldri en trening med lav kvalitet. Det var på hver trening fokus på intensitet, konsentrasjon og tempo.  Sir Alex jobbet mye med å løfte spillernes forventninger til seg selv.  Til stjernene var forventningene enda høyere enn til benkesliterne.

Som Sir Alex uttalte: «Superstars with egos are not the problem some people may think. They need to be winners, because that massages their egos, so they will do what it takes to win”.  Ronaldo, Giggs og Beckham trente timesvis ekstra hver uke.  Har vi hørt John Carew eller Steffen Iversen gjøre det samme?

 

Miste aldri kontrollen

For å kunne holde høye standarder må man aldri miste kontrollen.  Ferguson mente da på banen, i garderoben, på trening, under representasjon og på fritiden.  Dersom spillere opponerte gjaldt det å kjøre kort prosess. Roy Keane, Ruud Van Nistelrooy og Jaap Stam fikk alle merke Sir Alex sin kompromissløse lederstil når de avvek i fra Man Us etablerte normer. Enten de kritiserte lagkamerater, utfordret manageren eller utleverte Sir Alex i media ble de alle solgt så fort som råd var.

I følge Ferguson er manageren den viktigste personen i klubben – ikke toppspilleren.  Det er selvsagt lettere å holde kontrollen når man har en kontinuitet i lederstolen som man hadde i Man U.  I de klubber hvor man bytter manager oftere enn spillere, er det selvsagt en utfordring for en manager å holde tilstrekkelig kontroll.

 

Tilpass budskapet til anledningen

Ingen liker å bli kritisert – og få bli bedre av å bli kritisert. Sir Alex mente derimot at mange blir bedre av oppmuntring.  «Well done» var det enkle budskapet til de som hadde gjort jobben sin.  Dersom noen ikke møtte forventningene, fikk de beskjed om det der og da – case closed.  Så var det videre til neste kamp.

Før kamp gikk budskapet alltid på forventninger han hadde til laget og spillerne.  Han snakket om arbeidsmoral og minnet spillerne på hvor langt de var kommet – og hvorfor.  Ferguson predikerte betydningen av teamet – og hvor viktig det var å bidra til teamets suksess.

 

Forberedt på å vinne

Statistikk fra Premier League viser at ingen lag har en bedre evne til å avgjøre kamper de siste 15 minuttene enn Man U. Hvordan klarer de dette? Motiverende coaching har sikkert sitt å si, men neppe alt.  Ferguson sier laget trente spesielt på å kunne avgjøre situasjoner med 10, 5 og 3 minutter igjen å spille.  

I intervjuer sier Ferguson at han alltid tror han skal vinne – selv med flere av de beste spillerne ute med skade.

 

Tro på observasjon som ledelsesteknikk

Når Ferguson startet som manager i Aberdeen spurte assistenttreneren hvorfor Ferguson hadde ansatt ham, siden Ferguson gjorde alle oppgaver inkludert også å lede treningene. Etter dette lot Sir Alex trenerne gjennomføre de oppgavene de var ansatt for å utføre.  Herunder også treningene.  Han observerte og fikk med seg viktige detaljer han ellers hadde gått glipp av. Som coach ute på treningsfeltet er det vanskelig å få med seg endringer i mønstre, intensitet og innsats.  På sidelinjen kunne man observere og se det som spillerne av og til selv ikke var klar over.  Ferguson påsto at han enkelte ganger til og med kunne observere at spilleren var skadet, uten at spilleren selv mente det.

 

Stopp aldri å tilpasse deg

Gjennom Fergusons epoke på Old Trafford har fotballen forandret seg enormt.  Nye moderne fasiliteter.  Perfekte spille- og treningsforhold. De finansielle musklene er blitt mye større.  Nye eiere fra Russland, Malaysia og Midt-Østen pøser penger inn i klubbene de har kjøpt opp. Spillerlønninger har eksplodert.  Spillerne lever et mye mer beskyttet liv nå enn for 25 år siden – følgelig er de også mer sårbare.

Ferguson selv måtte hele tiden tilpasse seg endringene. I desember 2012 installerte Ferguson Vitamin D-maskiner for å kompensere for manglende sollys i Manchester. I Manchester er det 140 dager regn i året!  Spillerne tar nå tre behandlinger i uken. Han tok initiativ til å installere GPS-sensorer i treningsvestene, slik at de kunne starte analysene kort tid etter gjennomført treningsøkt. Sir Alex var den første coachen som ansatte en optometrist for spillerne.  Han startet også tidlig opp med yogainstruksjoner – faktisk to ganger i uken. Treningssenteret har state-of-the-art medisinske fasiliteter for å kunne gi førsteklasses behandling umiddelbart etter en hendelse, samt unngå lekkasjer til pressen som man ellers måtte regne med på offentlige sykehus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: